România nu are mare lucru de oferit în plan militar, în cazul în care Occidentul va decide o intervenţie în Siria. O spune la RFI vicepreşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu. Fostul ministru social-democrat al Apărării crede că România ar putea contribui altfel.
În opinia lui Ioan Mircea Paşcu, poziţia României în dosarul sirian e normală: "Mie mi se pare normală, cu atât mai mult cu cât domnul preşedinte a avut şi unele vizite. A fost şi acolo, a venit şi domnul Assad în România, la un moment dat, când s-a pus problema ruperii relaţiilor diplomatice, mesajul transmis a fost să nu ne pripim, să nu facem acest lucru. De altfel, mesajul să nu ne pripim figurează şi acum".
"Singura deosebire pe care am constatat-o a fost că domnul preşedinte îşi exprima speranţa în momentul în care Statele Unite declarau de pildă că dovezile sunt cât se poate de clare şi categorice, prin Joe Biden, domnul preşedinte îşi exprima speranţa că totuşi dovezile nu vor arăta implicarea regimului Assad în această chestiune. Pe de altă parte, domnul Corlăţean pleca de la premisa, cel puţin asta a fost impresia mea, că acest atac chimic a fost orchestrat şi condus de regimul Assad. Deci aici am notat o anumită deosebire de nuanţă între cele două poziţii", spune europarlamentarul PSD.
El crede că lui Traian Băsescu "i-ar părea mai rău decât domnului Corlăţean şi Guvernului dacă s-ar ajunge la o lovitură militară împotriva lui Assad".
Contribuţia României în Siria
Cum ar putea contribui România în caz de intervenţie militară în Siria? "Nu avem mare lucru de făcut în această privinţă, pentru că nu-mi închipui că forţele aeriene române vor participa la aceste lovituri. Însă să nu uităm că avem alte posibilităţi. Sunt foarte mulţi sirieni care dorind să scape de situaţia de acolo vin la Constanţa, avem mulţi rom