Parlamentul britanic va dezbate joi, în cadrul unei sesiuni extraordinare, o moţiune înaintată de Guvern, în care sunt specificate măsurile preconizate împotriva regimului Bashar al-Assad din Siria.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Concomitent, Marea Britanie a prezentat celorlalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie, prin care se propun acţiuni împotriva Siriei, ca urmare a atacului din 21 august împotriva unei suburbii a capitalei Damasc, în care este suspectată folosirea armelor chimice şi care a cauzat moartea a sute de persoane.
Moțiunea guvernamentală numește încă din start regimul Assad ca responsabil de atacul cu arme chimice de săptămâna trecută și subliniază că Națiunile Unite trebuie să fie implicate cât mai mult posibil pentru a da legitimitate maximă acestui proces.
Textul prevede un al doilea vot înaintea implicării militare directe britanice în Siria, pentru a ține cont de procedura în curs desfășurată de Națiunile Unite.
Partidul Laburist din Opoziție a încercat să speculeze politic în favoarea sa, spunând că premierul David Cameron a cedat sub presiune, introducând în moțiune prevederea unui al doilea vot.
Laburiștii anunțaseră că nu vor sprijini moțiunea prezentată de Guvern în Camera Comunelor decât dacă vor exista probe de netăgăduit că regimul Assad este responsabil de atacul chimic.
Partidul condus de Ed Milliband pare să fi tras consecințele evenimentelor din 2003 când era la putere și când parlamentarii săi au votat în majoritate aprobarea intervenției militare din Irak, pe când Tony Blair era prim-ministru, fără să existe aprobare din partea ONU.
Nu doar Opoziţia, ci și destui parlamentari ai Partidului Conservator, condus de premierul Cameron și ai Partidului Liberal Democrat, partenerul de guvernare, au obiecții serioase împotriva u