Aglomeraţie mare la cabinetele medicilor de familie. Grădiniţele cu program prelungit îşi deschid porţile de luni, iar părinţii au nevoie de aviz că micuţii sunt sănătoşi şi se pot juca alături de alţi copii. Aşa că, în aceste zile, sute de preşcolari sunt investigaţi şi li se fac analizele care depistează cele mai frecvente boli în rândul copiilor: streptococul sau paraziţii intestinali.
Cu adeverinţa de la medicul de familie în mână, părinţii vor putea merge liniştiţi cu micuţii la grădiniţă. Chiar dacă legea sănătăţii nu mai prevede obligativitatea analizelor în rândul copiilor la sfârşit de vacanţă, grădiniţele nu renunţă la avizele medicale.
Primul lucru pe care îl face medicul este să prescrie un set de două analize pentru copii: secreţia faringiană şi examen coproparazitologic.
"În aceste zile se face un examen clinic general", spune medicul de familie Ioan Mureşan. "Dacă medicul constată că are anumite afecţiuni copilul, se amână intrarea în colectivitate, urmează un tratament, se cheamă la control şi în momentul în care este sănătos poate intra în colectivitate".
Până acum câţiva ani, examenul medical la început de an şcolar era reglementat de lege şi era obligatoriu atât pentru preşcolari, cât şi pentru elevi. Acum, doar în grădiniţe se mai cere adeverinţa medicală, spun doctorii.
Ancuţa Stăvar