Trei principale greșeli din perioada 2007-2013 care trebuie evitate în următoarea perioadă de programare plus câteva principii care trebuie aplicate în realizarea documentelor pe baza cărora se vor aloca fondurile sunt subiectele pe care Adrian Ciocănea le-a detaliat pentru uelive.ro, în cadrul unei discuții despre pregătirea pentru următorul Program Operațional Competitivitate, finanțat cu fonduri UE 2014-2020.
Prima lecție învățată din perioada precedentă de programare, în opinia lui Adrian Ciocănea, se referă la o problemă de fond - obiective versus eligibilități. „Din undefined modului în care s-a construit Planul Național de Dezvoltare a României la vremea respectivă cel care a fundamentat actualele Programe Operaționale, s-a ajuns că, în multe dintre acestea, obiectivele să fie confundate și chiar înlocuite de eligibilităţile. Nu tot ce este eligibil poate și trebuie să reprezinte un obiectiv al programului în context local și național. Așa s-a ajuns la finanțarea unor proiecte controversate precum cele ale unor săli de sport construite în zone rurale sărace, de exemplu. Acest lucru trebuie evitat și a fost solicitat chiar de către Comisia Europeană, mesajul fiind: «aţi împărțit bani după multe nevoi, acum trebuie să-i împărțiți după eficientă cheltuielilor»“, a explicat Ciocănea pentru uelive.ro.
A doua greșeală, de evitat în următorul cadru finciar: complicarea inutilă a procedurilor. „Procedurile de accesare a fondurilor au fost complicate în sine, dar au fost și mai mult complicate, în mod inutil, de administrația românească. Spre exemplu, scrisoarea de confort bancar solicitată IMM-urilor, care nu ar fi trebuit să existe de la bun început. Este bine, totuși, că a fost eliminată până la urmă.
A treia lecție pe care am învățat-o este că în autoritățile de care gestionează fondurile europene ar trebui să lucreze mai degrabă cu personal