Steven Benner, specialist in biologie sintetica, fondatorul The Westheimer Institute of Science and Technology, afirma ca in trecut, planeta Marte a oferit conditii mult mai prielnice aparitiei vietii decat Terra. In opinia lui, este foarte posibil ca primele semne ale vietii sa fi aparut tocmai pe planeta rosie, ajungand pe Pamant cu unul dintre meteoriti.
Brenner, autor a mai multor articole referitoare la sinteza ADN si ARN, fondator a doua companii de biotehnologie, afirma ca elementul principal al nasterii vietii – oxidul de molibden – a fost adus de pe Marte pe Pamant de un meteorit. „Aceasta forma de molibden nu putea exista pe Terra in perioada aparitiei vietii, pentru ca in urma cu trei miliarde de ani, aici era foarte putin oxigen. In schimb, pe Marte era. Este o dovada in plus ca viata a fost adusa pe Pamant de un meteorit martian”, sustine expertul.
Teoria lui Brenner rezolva doua paradoxuri. In primul rand, ea explica de ce, chiar sub influenta caldurii sau a luminii, moleculele organice nu conduc la aparitia vietii, ci se transforma intr-un fel de smoala. In opinia cercetatorului, numai borul si molibdenul pot transforma acest proces intr-unul evolutiv, generand aparitia vietii.
Borul a fost recent descoperit intr-un meteorit de pe Marte de un grup de oameni de stiinta condusi de James Stephenson, de la Institutul de astrobiologie al NASA. El crede ca sarurile de bor au fost necesare pentru aparitia vietii, pentru ca stabilizau unul dintre componentele moleculei ARN – „purtatorul de informatii” pana la ivirea ADN-ului. Brenner este de parere ca forma oxidata a molibdenului ar fi putut exista, initial, pe Marte.
In al doilea rand, cu trei miliarde de ani in urma, Terra era acoperita aproape in totalitate de apa, ceea ce ingreuneaza formarea unor acumulari de bor, gasite doar in locuri foarte uscate, precum Valea Mort