Aflat la câţivă kilometri de Botoşani, locul naşterii lui Mihai Eminescu este un adevărat paradis. Nu doar pentru iubitorii poeziei eminesciene dar şi pentru iubitorii naturii şi frumosului. Ipoteştiul este una din destinaţiile care cu siguranţa încântă călătorul şi se înscrie în paginile Campaniei„125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.
Din centrul municipiului Botoşani, locul naşterii al lui Mihai Eminescu, şi până în Ipoteşti se merge cu maşina mai puţin de 20 de minute. Pentru a ajunge aici, trebuie să parcurgeţi drumul ce leagă Botoşaniul de municipiul Dorohoi, treceţi prin localitatea Cătămărăşti Deal, iar la prima intersecţie trebuie să viraţi la stânga. De aici mai mergeţi încă aproximativ doi kilometri şi veţi ajunge la casa în care marele poet şi-a petrecut copilăria.
Localitatea Ipoteşti face parte din comuna ce îi poartă numele marelui poet, Mihai Eminescu. Memorialul Ipoteşti cuprinde mai multe obiective de interes muzeal şi cultural pentru iubitorii de artă şi frumos. “Casa Memorială Mihai Eminescu”, “Bisericuţa familiei Eminovici” care poartă hramul ”Sfinţii Voievozi” ce a fost atestată din 1838, “Biserica satului”, construită din anul 1929 din iniţiativa şi cu contribuţia lui Nicolae Iorga şi Cezar Petrescu, “Casa Papadopol”, casă ţărănească de epocă, “Biblioteca Naţională de Poezie Mihai Eminescu” şi Muzeul ”Mihai Eminescu”.
Paradisul pe Pâmânt
“Fiind băiet păduri cutreieram/Şi mă culcam ades lângă isvor,/Iar braţul drept sub cap eu mi-l puneam/S-aud cum apa sună-ncetişor/Un freamăt lin trecea din ram în ram/ Şi un miros venea adormitor/ Astfel ades eu nopţi întregi am mas/ Blând îngânat de-al valurilor glas”
Cine nu a citit oare vreodată aceste versuri? Şi oare cine nu a fost fascinat de frumuseţea şi profunzimea lor? Sunt doar câteva dintre versurile unei poezii