Capitalele occidentale erau mai circumspecte, joi, în faţa unei eventuale intervenţii militare în Siria. Liderii politici exprimându-şi scepticismul în privinţalegitimităţii unor atacuri împotriva regimului de la Damasc, ca ecou la reticenţa generalizată a opiniilor publice.
Sondajele de opinie din Europa arată că populaţia nu este dornică de război, scrie AFP, preluată de Mediafax.
Parlamentarii europeni au refuzau să acorde un cec în alb liderilor american, britanic şi francez pentru a lansa atacuri punitive împotriva regimului lui Bashar al-Assad, cu toate că au fost bulversaţi de imaginile presupusului atac chimic din 21 august.
La Bucureşti, ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România este îngrijorată de deteriorarea situaţiei din Siria. Corlăţean a afirmat, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române care se desfăşoară la Bucureşti, că este important ca misiunea ONU aflată în această ţară să poată finaliza cât mai rapid investigaţiile privind posibilitatea folosirii armelor chimice.
"În aşteptarea rezultatelor cât mai rapide ale anchetei ONU şi a dezbaterilor din forurile abilitate, şi am în vedere Naţiunile Unite în primul rând, România va continua consultările constante cu partenerii şi aliaţii noştri europeni şi euroatlantici", a arătat ministrul, potrivit Agerpres.
Marea Britanie. Londra este epicentrul acestui scepticism politic. Opoziţia laburistă refuză să voteze orice text propus de premierul David Cameron în favoarea unui recurs la forţă atât timp cât rezultatele anchetei Naţiunilor Unite la faţa locului nu sunt cunoscute, întârziind atacurile care păreau iminente în urmă cu câteva zile. Britanicii nu se grăbesc: doar 22 la sută, potrivit unui sondaj YouGov/The Times publicat joi, sunt favorabili unei intervenţii, faţă de 51 la sută care se opun.
Germania. Nemţii, în general reticenţi f