Barack Obama a afirmat miercuri, 28 august, că nu a luat încă o decizie privind reacţia americană faţă de folosirea de arme chimice în Siria, dar a evocat o “lovitură de avertisment”.
“Nu am luat încă o decizie” asupra unei acţiuni în Siria, a declarat Obama într-o intervenţie pe postul public de televiziune PBS, prima sa declaraţie publică de vineri în legătură cu acest dosar. În weekend, când au apărut detalii ale atacului care s-ar fi soldat cu câteva sute de morţi pe 21 august lângă Damasc, Statele Unite şi-au înăsprit considerabil tonul faţă de Siria, anunţând o operaţiune armată, tiruri de rachetă de croazieră împotriva unor echipamente sau simboluri ale puterii lui Bashar al-Assad părând probabile pe termen scurt.
Preşedintele Obama a respins, totuşi, ideea unei intervenţii americane menite să susţină rebeliunea, în contextul în care puterea siriană este vizată de o revoltă populară declanşată de la începutul lui 2011. Revolta s-a militarizat şi a degenerat într-un război civil care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, potrivit ONU. Un “angajament direct militar” al Statelor Unite în războiul civil “nu va fi benefic pentru situaţia de pe teren”, a apreciat Obama.
Ideea subiacentă reacţiei Statelor Unite ar fi, a explicat el, ca Guvernul sirian “să primească un mesaj suficient de puternic cu privire la faptul că ar face mai bine să nu reînceapă”. Obama a declarat că Statele Unite “au conchis că Guvernul sirian a comis (atacul) şi, deci, este necesar să existe consecinţe internaţionale”. “Nu doresc un conflict fără sfârşit în Siria, dar (…) atunci când ţări încalcă regulile internaţionale privind armamentul, ca armamentul chimic, care ne pot ameninţa, este necesar să dea socoteală”, a insistat el.
“Sperăm că, într-un final, în Siria va avea loc o tranziţie şi suntem pregătiţi să cooperăm cu toată lumea, cu ruşii şi cu alţii, pentru a în