Justițiar-populismul distruge Romania mai mult decat distruge național-populismul Ungaria. Intre justițiar-populism si ideea de justiție nu exista nici o legatura si de aceea justițiarismul nu diminueaza corupția. In schimb, el afecteaza buna guvernare.
Sunt unii care susțin, insa, ca sacrificiul se justifica intrucat prin combaterea justițiar-populista a corupției s-ar imbunatați macar imaginea externa a Romaniei. Nu este asa ci exact pe dos!
Desigur, in lumea contemporana imaginea conteaza. Un stat avand o proasta reputație nu are cum sa isi sporeasca influența externa, cum sa atraga capitaluri private, fonduri europene si turisti straini, nici cum sa isi asigure simpatia lumii. Cand vorbim, insa, despre imaginea desprinsa de realitate se pun doua intrebari: Cat de mult putem insela strainatatea prin poteomkinade justițiare, printr-o justiție butaforica? Cat din imaginea negativa pe care dorim sa o corijam este falsa si rezultat al unui accident, ori consecința unei realitați de care sunt vinovați romanii si pe care ar dori sa o ascunda, si cat produsul unei acțiuni constiente vizand „castrarea” Romaniei, pusa la cale tocmai de aceia a caror percepție vrem sa o schimbam?
Ceea ce ar trebui sa deranjeze strainatatea - ca ne referim la instituțiile publice sau la persoanele private - sunt realitațile romanesti cu care se confrunta - corupție, birocrație, instabilitate legislativa, neseriozitate, fuga de raspundere etc. - iar nu imaginea. Aceasta conteaza numai pentru cei care nu sunt inca in contact cu Romania sau cei care au nevoie de sprijinul opiniei publice spre a-si legitima deciziile referitoare la Romania.
Daca imaginea este buna, majoritatea celor dintai nu se vor opri la ea ci vor verifica masura in care aparența corespunde realitații; iar mijloacele lor de a penetra aparența sunt considerabile. In acest caz, castigul oferit de o imag