Interesele economice ale unor societati comerciale asupra cladirii Hotelului Minerul din Centrul Vechi al orasului pun piedici administratiei publice locale in demersul de a prelua intregul imobil in patrimoniul municipiului Baia Mare. Asa se face ca, incalcand legislatia, o societate comerciala, proprietara a unei parti din cladirea aflata pe lista de patrimoniu national, si-a vandut partea de imobil unei banci, cu ajutorul unui lichidator si a unui birou notarial, in acest caz existand suspiciuni de fals si uz de fals. Aceste aspecte au ajuns in atentia primarului Catalin Chereches, care a facut primele demersuri ca afacerea cu iz penal sa ajunga in atentia justitiei. Edilul a informat si alesii locali despre aceasta situatie, dar si despre intentia sa de a da in judecata societatea comerciala care a vandut parte din cladire, fara a tine cont de dreptul de preemtiune al Ministerului Culturii sau al municipiului Baia Mare.
Municipalitatea doreşte preluarea intregului ansamblu al cladirii Minerul din Centrul Vechi al oraşului, cu tot ceea ce inseamna - hotel, restaurant, cinematograf şi spatiile comerciale. Fiecare parte din imobil are insa diverşi proprietari, dintre care unii se judeca de mai multi ani. Intre timp, intregul imobil a ramas in paragina. Lucrarile care s-au efectuat vizeaza doar reabilitarea fatadei, interiorul fiind vandalizat iar obiectele de patrimoniu, piesele de mobilier, tablouri, candelabre si alte bunuri mobile au disparut si in acest moment nimeni nu poate spune oficial unde sunt acestea.
„Am constatat, cu o oarecare ingrijorare, faptul ca unii dintre cei care procedeaza la lichidari de societati, la executari silite, la administrari speciale ale unor societati au generat un abuz. Unul dintre spatiile care apartine acestui complex a fost vandut in baza unei proceduri de executare silita, fara a se solicita din partea M