Domnul Ion Cristoiu este în vacanţă. Întreaga perioadă în care maestrul va lipsi din pagina ziarului cu texte la zi despre tumultoasa viaţă politică, Evenimentul zilei va republica editoriale şi articole din anii de început ai gazetei. Astfel, cititorii îşi vor reaminti sau vor descoperi cum arăta "România lui Ion Cristoiu" în anii 1992-1997. Cu siguranţă, vor stârni interes evenimente care au zguduit ţara în acea perioadă, au marcat destine şi au impresionat publicul. (Simona Ionescu)
Lecţia sîrbească
Rezultatul alegerilor din Iugoslavia va fi surprins pe mulţi americani. Cu puţin timp înaintea scrutinului, responsabilii de la Casa Albă s-au declarat, mai mult sau mai puţin discret, împotriva alegerii preşedintelui Slobodan Miloşevici. Dacă-l veţi vota pe Miloşevici, va fi vai şi amar de capul vostru, lăsau să se înţeleagă luările de poziţie ale americanilor.
Sîrbii au luat cunoştinţă de ele, s-au prezentat la scrutin şi au votat invers decît li s-a sugerat. Atît de invers că americanii se vor fi luat cu mîinile de cap. Scrutinul din Iugoslavia a adus nu numai victoria naţionalistului Slobodan Miloşevici, dar şi e cea a ultranaţionalistului Voislav Seşeli, liderul extremei drepte.
Reacţia sîrbilor la provocarea americană nu e deloc surprinzătoare. O minimă cunoaştere a istoriei moderne ne arată că răspunsul lor nu putea fi altul. Atît de limpede era că ei vor vota invers decît li s-a spus, încît stai să te întrebi ce-a fost în capul responsabililor americani cînd s-au apucat să-i ameninţe în fel şi chip. În "Delirul!, Marin Preda relatează o scenă în care lui Hitler i se aduce vestea că sîrbii l-au dat jos pe omul nemţilor într-o mişcare spontană de revoltă. Stupefacţia dictatorului a fost fără margini.
"Multimea? Ne-a scuipat? Cum aşa! Sîrbii sînt împotriva noastră? Împotriva mea!" bolboroseşte el dement. Ei bine, sîrbii cutezaseră să se