Tot mai puţini vizitatori intră în parcurile de distracţie din ţară, spre disperarea proprietarilor de utilaje de divertisment, care au înregistrat mari pierderi în acest an. Oamenii spun că nu au încredere să urce în caruselele care nu au fost schimbate de zeci de ani, dar, uneori, cedează rugăminţilor copiilor pentru că "în altă parte nu ai unde te duce".
Prea vechi, prea scumpe
Caruselele din oraşul Bălţi au împlinit 30 de ani şi în tot acest răstimp ele au beneficiat de reparaţii capitale doar de vreo cinci ori. Vizitatorii de vârsta a doua spun că ţin minte de o viaţă aparatele de distracţii. "Aici m-am distrat eu, cu fraţii mei mai mari, şi azi mi-am adus aici şi familia. Chiar dacă sunt vechi, în altă parte nu avem unde să ducem copiii", spune Elena Pascari. Şi alţi părinţi fac eforturi pentru a-şi aduce odraslele aici, cel puţin de sărbători, pentru că, deşi vechi, caruselele sunt destul de piperate la preţ.
"Nu e de ajuns că au mărit preţurile, dar nimic nou nu mai apare în acest parc. Măcar vreun mijloc de distracţie nou", se revoltă Maria, o altă vizitatoare."Nici duminica nu mai vin oamenii. Asta ca să nu mai spun de zilele lucrătoare, atunci când ne vin doar vreo 10 vizitatori pe zi", spune Alina, lucrătoare în Parcul "Andrieş" din Bălţi.
Reparaţii capitale o dată la cinci ani
Potrivit administratorilor parcului, o reparaţie anuală, care e mult mai superficială decât cea generală, care se întâmplă o dată la cinci ani, costă circa 500.000 de lei. Oricum, prea mult pentru veniturile înregistrate din vânzarea de bilete. "Noi lucrăm doar pentru întreţinere. Nu avem nici un profit. Am auzit că oamenii se plâng că atracţiile sunt vechi, dar unele noi ar costa foarte mult, în plus şi preţul unui bilet s-ar mări considerabil", susţine Svetlana Novicova, administratorul Parcului “Andrieş", Bălţi. Această declaraţie a fost însă contrazisă