Un factor foarte important, în alimentaţie, care trebuie luat în considerare este masticaţia.
Cu cât mestecăm mai mult mâncarea, glandele salivare vor secreta mai multă salivă; saliva deţine mai multe funcţii:
curăţă gura;
umezeşte mâncarea şi ajută la formarea bolului alimentar;
dizolvă ingredientele chimice ale hranei, pentru ca gustul acesteia să poată fi perceptibil şi pentru a simţi savoarea alimentelor;
conţine enzime care ajută la digerarea grăsimilor, uşurând activitatea stomacului;
reglează ph-ul din gură şi blochează atacurile acizilor asupra dinţilor, menţinând calitatea acestora.
Când înghiţi prea repede, nu mai treci prin această etapa de pre-digestie, lucru care daunează digestiei principale. Prin urmare, renunţi la multe elemente nutritive benefice, pe care hrana ni le conferă. Nu crezi că este păcat să alegi alimente sănătoase, cele mai naturale şi să nu profiţi la maximum de acest lucru?
Un alt avantaj al unei masticaţii bune este că aceasta contribuie la scoaterea elementelor nutritive din toate alimentele- mai ales în cazul celor naturale – nu numai în interiorul corpului nostru fizic, ci şi la nivel emoţional şi mental. Astfel beneficiem de toate elementele nutritive. În plus, faptul de a mesteca foarte bine, pe ambele părţi ale gurii, te ajută să simţi mai bine gustul mâncării, să o savurezi. Când absorbi hrana şi eşti conştient că eşti energizat pe toate cele trei planuri (fizic, emoţional şi mental) există şanse mari să devii mai atent la ceea ce alegi să mănânci, ascultând astfel mai bine nevoile alimentare ale corpului tău. Astfel poţi să simţi şi cât de gustoase sunt alimentele.
A mânca încet și a savura mâncarea
Faptul de a mesteca lent contribuie la o asimilare liniștită a alimentelor. Nu inventez nimic nou când afirm că este bine să ai timp suficient pen