De ceva vreme, primarii din Asociația Comunelor din România au început să arate că nu doar eternitatea s-a născut la sat, ci și protestul împotriva guvernului USL. Pregătiți să-i lovească pe politicieni acolo unde-i doare cel mai tare, la mobilizarea electorală, primarii sunt nemulțumiți în primul rând de birurile din agricultură, descentralizarea-centralizatoare, ori de salariile mici. Am încercat să aflăm dedesubturile acestor decizii discutând cu domnul Emil Drăghici, primar al comunei dâmboviţene Vulcana-Băi şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România.
Reporter: Când a venit la putere, Guvernul Ponta a promis descentralizare totală. Acum însă face centralizare totală. Care-i raţiunea – dacă există vreuna?
Emil Drăghici: Eu am spus că, încă de prin 2008-2009, asistăm la implementarea unui nou principiu, respectiv: în România descentralizarea este tot mai des o centralizare. Nu este nici o raţiune aici, măsura este de-a dreptul iraţională, ilogică şi imorală!
Care a fost explicaţia – de asemenea, dacă v-a fost dată vreuna! – pentru care Guvernul a decis să transfere plata impozitului agricol de la primării la ANAF?
Trebuie înțeles că în discuție nu este impozitul pe teren, care constituie integral venitul bugetelor locale, câștigat după multe lupte cu Guvernul în anul 2005, ci impozitul pe veniturile din activităţile agricole, instituit prin art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Or aici, la art. 71 alin. (6) se spune: „Impozitul se virează la bugetul de stat şi din acesta nu se distribuie cote defalcate către bugetele locale“. Așadar Guvernul nu a transferat plata acestui impozit de la primării la ANAF, ci efectiv a arătat că doreşte ca din acest impozit să nu meargă nimic la bugetele locale! Ba mai mult, se caută să se pună în cârca autorităților administrației publice locale