Deputatul PC Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice a Parlamentului, a organizat recent o dezbatere pe tema activitatii de lobby care, daca va ajunge vreodata sa faca obiectul unui proiect de lege, ar trebui sa fie foarte strict delimitata de posibilele infractiuni cu trafic de influenta.
Subiectul adus in discutie de catre politicianul de la Partidul Conservator este unul de maxim interes, nu doar pentru Romania ci si la nivelul Uniunii Europene, sau al Statelor Unite ale Americii, de vreme ce la Bruxelles isi desfasoara activitatea aproximativ 3000 de firme de lobby, iar in SUA numarul acestora ajunge la peste cateva sute de mii. Doar in Washington DC sunt inregistrati peste 12.000 de lobbysti, iar salariile acestora ajung si la peste 1,5 milioane de dolari pe an.
Problema oficialilor U.E. este ca miile de lobbysti de la Bruxelles nu sunt inregistrati la nivelul Comisiei Europene si s-ar dori o astfel de evidenta pentru a nu se mai crea sentimentul, cetatenilor europeni, ca aceasta activitate este una obscura, neoficiala si aducatoare de profituri ilegale. Nu cu aceeasi problema se confrunta si SUA, unde acest tip de promovare a demarat chiar din secolul al XIX-lea si s-a perfectionat pe parcursul secolului trecut. Dincolo de ocean, lobbystii se inregistreaza la nivelul Senatului Statului respectiv si exista o legislatie clara, care delimiteaza aceasta activitate de traficul de influenta, iar atunci cand cineva trece linia de separatie este taxat cu amenzi care pot ajunge pana la sute de mii de dolari, sau, dupa caz si la ani buni de inchisoare.
Este exact ceea ce poate si trebuie sa faca si Romania, pentru ca specialistii din acest domeniu pot identifica cel mai corect problemele cu care se confrunta cetatenii, in special cei defavorizati, sau chiar anumite sectoare de activitate si le pot aduce in atentia guvernantilor, a Parlamentului