Specialişti în probaţiune, magistraţi şi reprezentaţi ai autorităţilor publice locale din trei judeţe s-au întâlnit la Focşani pentru a elabora standarde minime pentru programele de muncă în folosul comunităţii, ce vor trebui urmate de unele persoane condamnate, care au de executat pedepse şi măsuri neprivative de libertate.
Întâlnirea, care a avut loc joi şi vineri la Focşani, face parte din cadrul proiectului „Contribuţie la implementarea legislaţiei penale în România”. Grupul de lucru a fost format din consilieri de probaţiune, magistraţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea, alături de specialişti din Direcţia de Probaţiune al Ministerului Justiţiei, Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare şi Fundaţia Reforma Justiţiei Penale.
„Rolul grupului de lucru este de a elabora standardele minime pentru programele de muncă în folosul comunităţii, programe ce vor trebui urmate de unele persoane condamnate care au de executat pedepse şi măsuri neprivative de libertate. Necesitatea elaborării unor noi standarde de lucru privind munca în folosul comunităţii a apărut odată cu adoptarea în luna iunie 2013, de către Parlamentul României, a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal precum şi în perspectiva întrării în vigoare anul viitor, în februarie, a Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală. Standardele minime se referă la criterii pentru elaborarea şi evaluarea programelor de muncă în folosul comunităţii, proceduri de colaborare între autorităţile locale şi serviciile de probaţiune şi instrumente de monitorizare a programelor de muncă în folosul comunităţii”, a transmis Costel Constandache, şeful Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea