„Dacă ar fi să fac un top, Buzăul ar avea mari şanse de câştig: e un judeţ cu de toate”. Acestea sunt cuvintele cu care un mare amator de drumeţii, autorul unui blog de turism, a simţit nevoia să îşi încheie jurnalul de călătorie pe Valea Slănicului, din judeţul Buzău. Ruta, măsurată din municipiul Buzău, are mai puţin de 150 de kilometri, parcurşi atât pe drum asfaltat, cât şi pe cărări acesibile doar la picior.
Trebuie să fii un mare iubitor de natură sălbatică, de peisaje de vis, ca să alegi această destinaţie turistică, unde aşteaptă să fie admirate câteva monumente naturale rare, dacă nu chiar unice pe continent, cum ar fi Focul Viu de la Terca şi Lacul Meledic, un ochi de apă dulce pe un masiv de sare. Nu este un traseu recomandat turistilor comozi, deoarece infrastructura, atât rutieră, cât mai ales cea turistică, nu este deloc generoasă.
Înainte să pleci la drum, ia-ţi cu tine în maşină o pereche de bocanci, o hartă a judeţului, întrucât nu există indicatoare turistice dar şi gustări reci, deoarece nu ai la dispoziţie prea multe restaurante sau pensiuni. Din municipiul Buzău trebuie să te încadrezi pe DJ 203 K, traversând podul de la Mărăcineni. La Vintilă Vodă, aproape 45 de kilometri parcurşi pe drumul judeţean, dai de o bifurcaţie cu direcţii spre Lopătari, la stânga, şi Bisoca, la dreapta. Ambele destinaţii fac parte din circuitul de pe Valea Slănicului însă e de preferat să alegi mai întâi Lopătari, fiind zona care îţi va da cea mai mare bătaie de cap.
Focurile vii de la Terca, limbi de foc ţâşnesc din pământ
Aici, pe un versant din satul Terca, se află Focul Viu, un fenomen natural de pe cursul superior al râului Slănic, generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime. Pentru a ajunge la teren