Eveniment important, ținut la Ștrand, „Arad-perspective”, prilej ca domnul primar să ne explice proiectul referitor la dezvoltarea Aradului, în context regional. Au fost prezenți invitații, mulți, câtă frunză și iarbă – mai mulți decât cele 1.000 de scaune din cort. În liniște și reculegere, lumea a ascultat predicțiile domnului primar, structurate pe trei capitole.
Îmi amintesc din prima parte „Axa Arad-Timișoara”, numită de domnul primar drept un pol al dezvoltării, adică un magnet ce să atragă arginții europeni. Oare acest pol va avea puterea să atenueze adversitatea arădenilor față de timișoreni? Iar timișorenii, vor dori să se considere egali cu arădenii? Atâția ani Aradul a trăit „sub ocupația” Timișoarei!
Mureșul navigabil, al doilea capitol, și cum ascultam am început să visez, se făcea că Aradul a devenit un port cu vaporașe, ca în Deltă, iar călătoria până la vărsare, în Tisa, la Szeged, devinise o plăcere. Am acasă o carte poștală, foarte veche, din care vedem cum se aduceau merele și cartofii, pe plute și se descărcau în „portul Arad”. Deci, totul este posibil. Și dacă este posibil, din Arad, apoi pe Tisa, apoi pe Dunăre, putem ajunge în portul București, pe care-l visează bucureștenii.
Acum despre cetate. Preocuparea ca orașul Arad să cucerească cetatea, ce trebuie să devină un centru de excelență polivalent, a existat cu mulți ani în urmă. Despre cetate ne vorbea și Miloș Cristea. Recent, Rotary Club Arad Cetate a pornit un proiect conceput de către inginerul Titus Orădean și domnul Alexandru Nagy-Vizitiu, membrii, iar documentele și mărturia activității există. Din păcate toată acțiunea s-a întrerupt brusc, pentru moment, din cauza decesului regretatului Titus Orădean. Din cele prezentate de domnul primar, am înțeles că pentru reconversia și restaurarea cetății, sumele necesare depășesc 200 milioane euro. Suma este realmente en