*pe 1 septembrie se împlinesc 120 ani de la intrarea în vigoare a Legii asupra Gendarmeriei Rurale, promulgată de Regele Carol I
Ziua Jandarmeriei Rurale, sărbătorită la 1 septembrie, va fi marcată la Brăila luni, printr-o serie de activităţi, în semn de recunoştinţă pentru jandarmii căzuţi la datorie. Acţiunile prilejuite de această aniversare vor începe la ora 08.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, cu arborarea drapelului pe catarg şi intonarea imnului de stat, acţiune la care va participa întregul efectiv al unităţii.
Pe 1 septembrie se împlinesc 120 ani de la intrarea în vigoare a Legii asupra Gendarmeriei Rurale, promulgată de Regale Carol I prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893 şi intrată în vigoare la 1 septembrie 1893. La acel moment, Jandarmeria devine, pe lângă un corp militar şi o instituţie naţională, pentru că, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, noul înfiinţat Inspectorat General al Gendarmeriei coordona o structură pe tot teritoriul naţional.
Totuşi, din cauza insuficienţei resurselor băneşti, aplicarea legii s-a efectuat eşalonat pe durata a doi ani (1894-1896). Legea Jandarmeriei Rurale, din 1 septembrie 1893, prevede instituirea unui corp de pază şi ordine, militarizat, în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare - practic, neprofesionalizate, nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren. Jandarmeria Rurală era organizată pe companii, câte o companie în fiecare judeţ, fiind subordonată Ministerului de Interne şi venea în sprijinul prefecţilor, subprefecţilor şi primarilor, pentru asigurarea serviciului administrativ în mediul rural.
Jandarmeria în judeţul nostru se înfiinţează ca structură în anul 1893, sub denumirea de Compania de Jandarmi Brăila, având un număr de 16 militari - jandarmi împărţiţi pe trei sectoare.
Î