Vineri, pe platoul din faţa Porţii a IV-a a avut loc ultima reprezentaţie din acest sezon a Gărzii Romane de la Apulum. Cum ne-au obişnuit în fiecare zi de vineri din lunile iulie şi august, reenactorii albaiulieni care compun faimoasa Legiune a XIII-a Gemina de la Alba Iulia, însoţiţi şi de voluntarii viitoarei trupe de daci au reconstituit atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian.
Timp de două luni, pe parcursul a şapte reprezentaţii, un public din ce în ce mai numeros s-a delectat cu un spectacol în care au fost puse în scenă diferite momente din istoria antică a românilor. Totul a fost gândit ca un mod inedit de reconstituire istorică a acestor momente, în care accentul s-a pus bineînţeles pe istoria locală, mai exact pe patrimoniului antic al municipiului Alba Iulia.
Ultima reprezentaţie a fost una specială, în care reenactorii au recreat atmosfera celor două războaie daco-romane (101-102; 105-106), conduse de Decebal şi Traian. Primul război are loc între 101-102, când romanii trec Dunărea pe un pod dublu de vase, în frunte cu Traian, care a ținut în fața armatei o cuvântare: „Oșteni, Roma va triumfa din nou! Marte este cu noi! Nimic nu este mai dulce decât sângele vărsat pentru gloria imperiului! Vom răzbuna umilințele la care Decebal a supus Roma! Vom pedepsi acești barbari care au pârjolit imperiul de atâtea ori!”. Decebal a trimis spioni care să îi pândească pe romani de departe. Astfel că unul dintre soldații daci s-a deghizat în soldat roman și a încercat să ajungă în preajma împăratului pentru a-l ucide. Dar ajuns în apropierea lui a început să strige „Dacia liberă”, fapt care i-a adus și moartea, pentru că soldații romani l-au ucis.
Pe 4 iunie 105, Traian a părăsit Roma și a promis că nu se va întoarce până când nu va arde Sarmizegetusa. Astfel că împreună cu soldații a trecut Dunărea