România a urcat două locuri, pe trei, între statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) după numărul companiilor din Top 500 al celor mai mari firme din regiune realizat de Coface, dar a rămas pe locul cinci în ceea ce priveşte valoarea cifrei de afaceri şi a profitului net realizat de acestea.
„Pentru prima dată, România a eliminat Ucraina de pe podium şi a urcat de la locul cinci până la al treilea. Acest lucru poate fi explicat printr-o creştere cu 22,7% a numărului de companii şi un total de 54 de companii în clasament”, se arată într-un raport al Coface.
Cele mai bine poziţionate companii din România în Top 500, sunt Petrom, pe locul 18, urmată de OMV Petrom Marketing, care deţine staţiile de carburanţi, pe poziţia 30. Podiumul e ocupat de Automobile Dacia, pe locul 34. Rompetrol Rafinare se regăseşte pe poziţia 36. Clasamentul mai include companii precum Rompetrol Downstream, rafinaăria Petrotel - Lukoil, producătorul de ţigări British American Tobacco, retailerii Kaufland România, Metro Cash& Carry, Carrefour, Selgros, operatorii telecom Orange şi Vodafone, distribuitorii farma Mediplus, Farmexpert, producătorul de gaze Romgaz sau combinatul de aluminiu Alro.
Profit mai slab decât Slovacia, angajaţi mai puţini decât Ungaria
Primele două ţări în funcţie de numărul companiilor din Top 500 sunt Polonia şi Ungaria. Cifra de afaceri a celor 54 de companii din România aflate în topul Coface a crescut cu 10,8% anul trecut, comparativ cu 2011, la 48,55 miliarde euro, iar profitul net a urcat cu 37,7%, la 2,19 miliarde euro.
După nivelul afacerilor, România este devansată de Polonia (cu 171 de companii şi o cifră de afaceri cumulată de 233,8 miliarde euro), Ungaria (66 de companii şi 89,8 miliarde euro), Cehia (46 de companii şi 68,3 miliarde euro) şi Ucraina (47 de companii şi 62 miliarde euro).
În