Rompetrol anunţă că a finalizat o foarte importantă etapă în procedul de retehnologizare a instalaţiilor, cu relevanţă semnificativă asupra protecţiei mediului. Dar cel mai important este faptul că Rompetrol este prima rafinărie din ţară care a reuşit alinierea instalaţiilor de producţie la cerinţele comunitare în domeniu. Cu alte cuvinte, a făcut investiţiile de mediu înaintea OMV Petrom, care este cap de afiş în orice se întâmplă în domeniul petrolier.
Sorin Graure, directorul general Rompetrol Rafinare, a precizat, într-un comunicat de presă, că investiţiile realizate de Grupul Rompetrol şi KazMunayGas au dus la creşterea capacităţii de prelucare a rafinăriei la 5 milioane de tone. Potrivit acestuia, concomitent cu investiţiile în producţie, s-au realizat şi modernizări din punct de vedere al protecţiei mediului. Astfel, fondurile totale cheltuite de companie pentru atingerea acestor obiective se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari. Numai în prima parte a lui 2013, Rompetrol a alocat 55 milioane de dolari pentru unele investiţii în retehnologizarea echipamentelor şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionare a instalaţiilor.
Potrivit comunicatului, pe lângă creşterea capacităţii de rafinare de la 3,8 la 5 milioane de tone, Rompetrol a mai investit şi în facilităţile de aprovizionare şi tranzit cu ţiţei produse petroliere de la Marea Neagră, inclusiv pentru import-export de gaz petrolier lichefiat.
Autorizaţie de mediu pe 10 ani
Comunicatul precizează că, recent, rafinăria Petromidia a obţinut noua autorizaţie integrată de mediu, care, acum, are o valabilitate de 10 ani. Potrivit legislaţiei în vigoare, autorizaţia integrată de mediu atestă faptul că instalaţia respectă toate condiţiile de mediu; singurele derogări acceptate fiind cele stipulate în Tratatul de aderare a României la UE, capitolul “Mediu”.
Grupul Rompetrol este de