Culele din România vor fi aduse în expoziţie în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova, în perioada 2-4 septembrie, pentru ca publicul să le cunoască şi să vadă ce le-au făcut acestora timpul şi indiferenţa sau, din contră, grija oamenilor. Iniţiativa „SOS - Salvaţi culele din România“ aparţine filialei euroregionale S-V Oltenia a Uniunii Arhitecţilor (UAR) din România, care doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra acestor construcţii.
Puţini dintre noi ştiu ce este o culă şi de aceea, poate, nici nu se implică în salvarea lor. Tocmai de aceea, Pavel Popescu, preşedintele UAR Oltenia, a început această campanie de cunoaştere şi salvare. „Trebuie să spunem celor care nu (mai) ştiu ce sunt aceste clădiri. Sunt clădiri care spun ce s-a întâmplat în secolele XVII-XVIII cu partea noastră a ţării, care trebuia să reziste năvălirilor otomane care veneau la prăduit“, a povestit Popescu. În amănunt, culele sunt construcţii de tip semifortificat, unde oamenii se ascundeau, în trecut, cu provizii şi arme de luptă, şi de unde trimiteau semnale altor cule care anunţau, la rândul lor, venirea duşmanilor. O mare parte din aceste construcţii au rămas de izbelişte fie în urma retrocedărilor sau a litigiilor, fie în urma nepăsării autorităţilor care le au în grijă.
Cele mai multe cule din România, în Oltenia
La expoziţia care va fi vernisată luni, la ora 10.00, vor fi prezentate toate cele 37 de cule din România, majoritatea monumente istorice. Trei dintre ele se află în Argeş, una în Teleorman, iar restul de 33 pot fi găsite în judeţele Olteniei. După deschidere, va avea loc şi o masă rotundă în sala mare a Consiliului Judeţean Dolj, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor, primarii comunelor pe teritoriul cărora se află aceste cule, preşedinţi ai consiliilor judeţene, dar şi un reprezentant cultural al românilor din Bulgaria, de