Documente bugetare privind agenţiile americane de informaţii, furnizate de Edward Snowden ziarului The Washington Post, au oferit, indirect, detalii privind rolul sateliţilor şi al interceptărilor pe Internet în depistarea lui Osama ben Laden în 2011.
Pentru prima dată, bugetul detaliat al celor 16 agenţii de informaţii americane, cunoscut şi ca "bugetul negru" al Statelor Unite, a fost făcut public, permiţând să se înţeleagă modul în care sunt repartizate resursele în cadrul imensei comunităţi de informaţii, scrie Mediafax.
Aceste documente, dintre care unele sunt publicate in extenso de către cotidian, "fac doar referiri scurte la operaţiunea ben Laden", scrie WP, dar ele ilustrează rolul diverselor agenţii de informaţii în depistarea fostului lider Al-Qaida, ucis într-o operaţiune a unui comando american în complexul în care acesta locuia, lângă Abbottabad, în Pakistan, pe 1 mai 2011.
Astfel, unul dintre documente arată că sateliţi de spionaj aparţinând Biroului Naţional american pentru Recunoaştere (NRO) au efectuat 387 de "colectări" de imagini de înaltă rezoluţie şi în infraroşu ale complexului în care se ascundea ben Laden în luna de dinaintea raidului. Reşedinţa din Abbottabad a fost identificată în urma filării unui bărbat despre care Washingtonul credea că era un curier al liderului Al-Qaida.
Această supraveghere prin satelit a fost "crucială pentru pregătirea misiunii şi a contribuit la decizia de a o executa", se poate citi într-unul dintre documente, citat de ziarul american. NSA, Agenţia însărcinată cu efectuarea interceptărilor telefonice şi pe Internet, a înfiinţat, la rândul său, un grup specializat în crearea şi instalarea de programe de spionaj pe calculatoare şi telefoane mobile ale membrilor Al-Qaida, susceptibile să ofere informaţii Statele Unite cu privire la "vizuina" lui ben Laden.
În cursul operaţiunii de