Procurorii nu instrumenteaza dosarele in functie de apartenenta politica a celor acuzati, prin urmare nici DNA, nici Parchetul General si nici DIICOT nu detin statisticile cerute de Crin Antonescu, dar daca vrea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le poate face, desi va intampina unele probleme, spune Laura Stefan, expert anticoruptie si membru Expert Forum (EFOR).
Crin Antonescu a anuntat zilele trecute ca va interpela Ministerul Justitiei cerandu-i sa prezinte o situatie a anchetelor legate de "vechea guvernare".
"Sa avem o statistica oficiala, de exemplu, in legatura cu raspunsul pe care l-a dat sau nu l-a dat...cu activitatea DNA legata de plangerile numeroase, oficiale, pe diferite spete, cu foarte multe argumente, facuta la adresa unor oameni din vechea guvernare (...)
Eu spun ca o institutie independenta cu adevarat trebuie sa dea raspunsuri si sa spuna 'Da, s-au facut 50, 100, 150 de plangeri, niciuna dintre ele nu este fondata. Le-am cercetat'. Sau, 'Mai lucram', sau 'Uneori putem sa ne pronuntam in doua zile, alteori ne trebuie doi ani'", a cerut liderul PNL, exprimandu-si temerile ca in timp ce liberalii sunt tinta procurorilor, "niciun fruntas cu adevarat din anturajul politic al lui Traian Basescu nu a fost pus vreodata in discutie".
Laura Stefan reaminteste insa ca, potrivit legii, cei care verifica buna desfasurare a activitatii procurorilor sunt sefii acestora si CSM, nicidecum Ministerul Justitiei.
"Aceste verificari tin, in primul rand, de sefii structurilor de parchet, iar apoi, daca cineva are o nemultumire, se poate adresa CSM, care poate sa faca anumite verificari. Oricum, toate actele procurorilor sunt cenzurabile in instanta.
Repet, daca cineva e nemultumit de felul in care un procuror a administrat probe intr-un dosar sau de solutia pe care acesta a da