- A făcut mii de minuni şi continuă să facă şi astăzi. Sfântul Efrem e singurul mucenic al ortodoxiei despre a cărui viaţă nu s-a ştiut nimic, timp de 500 de ani. Tot ceea ce ştim astăzi despre el i-a fost revelat prin mai multe vedenii maicii Macaria Desipri, care i-a şi descoperit sfintele moaşte, în anul 1950 -
Sfântul Efrem cel Nou a trecut pe pământ ca un fulg - fără să lase nicio urmă, niciun mormânt cunoscut, nicio viaţă scrisă de un apropiat, nici măcar o tradiţie orală. După moartea sa cumplită s-a aşternut, liniştită, impenetrabilă, tăcerea. Tăcerea pe care Dumnezeu o hărăzeşte unora dintre aleşii săi.
S-au scurs aşa mai bine de cinci veacuri. Şi apoi, subit, ca şi cum ar fi vrut să ne trezească dintr-un somn interior, tot Domnul s-a hotărât să ridice vălul pe care-l aşezase peste moartea iubitului său martir. Şi a făcut-o printr-o femeie, o monahie a cărei inimă a fost îndeajuns de curată încât să-L poată înţelege pe Dumnezeu însuşi. Şi aşa, din vedeniile acestei călugăriţe, viaţa sfântului mucenic Efrem cel Nou a fost reconstituită. Ca într-o fabuloasă expediţie arheologică, în care nu e săpat pământul, ci cerul, frânturi din existenţa sa au fost revelate întâi maicii Macaria şi apoi altor maici din obştea mânăstirii ei. Rândurile de mai jos încearcă să refacă pentru dumneavoastră această experienţă cutremurătoare şi unică în istoria creştinismului.
O tânără pustnică
Maica Macaria Desipri urcase aici în urmă cu cinci ani. O atrăgea singurătatea sălbatică a locurilor şi mai ales istoria lor, plină de spaimă şi sfinţenie, căci pe Muntele Neprihăniţilor se ridicase în trecut falnica Mânăstire a Buneivestiri ai cărei vieţuitori pieriseră cu toţii ucişi de turci. Loc plămădit cu durere şi iubire. Loc sfânt.
Tânăra monahie, în vârstă de doar 30 de ani, venise aici cu gândul să aprindă o candelă într