Pentru prima data in istorie, Produsul Intern Brut (PIB) combinat al pietelor emergente, ajustat la paritatea puterii de cumparare, a depasit PIB combinat al economiilor avansate, arata o analiza realizata de qz.com.
In economie, paritatea puterii de cumparare (PPC) este o metoda folosita pentru a calcula o rata de schimb alternativa intre monedele a doua tari. PPC-ul masoara puterea de cumparare a unei monede, intr-o unitate de masura internationala (de regula, dolari), deoarece bunurile si serviciile au preturi diferite in unele tari comparativ cu altele.
Potrivit Fondului Monetar International, economiile dezvoltate vor avea un PIB ajustat 42,8 triliarde de dolari in 2013, in timp ce economiile emergente 44,4 triliarde de dolari.
Cu alte cuvinte, pietele emergente vor crea o valoare adaugata a bunurilor si serviciile cu 1.600 de miliarde dolari mai mare in acest an. Citeste si:Misiunea FMI a dat unda verde noului acord: cele mai importante declaratii de la finalul evaluariiFMI vrea noi reduceri salariale in GreciaIsarescu vrea ca FMI sa ramana "ancora" economiei romanesti
Economiile avansate sunt, potrivit FMI, cele 34 de natiuni care rezulta din combinarea membrilor G7, Zona Euro, precum si cele 4 economii asiatice nou industrializate -Taiwan, Hong Kong, Singapore si Coreea de Sud. Celelalte 150 de tari ale lumii sunt considerate in curs de dezvoltare.