Disputele pe regionalizare sunt departe de a fi atins apogeul. Puterea tatonează terenul, mai face câte o propunere, mai schimbă câte ceva, maghiarimea anunţă marşuri în octombrie, opoziţia mai critică variantele guvernamentale. PSD este foarte implicat, se pare, în reîmpărţirea României, vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Victor Ponta par a fi foarte decişi să intre în istorie ca autori ai acestei regionalizări. Ei sperau să pună în practică proiectul chiar în această toamnă, dar pentru că au semnale că un referendum pentru revizuirea Constituţiei - strâns legată de regionalizare - nu ar întruni cvorumul necesar de participare, amână pentru anul viitor. Dar pentru că presiunile liderilor locali care vor să se facă împărţeala şi să îşi asigure locurile de preşedinţi de regiuni, se vorbeşte despre o soluţie intermediară, respectiv modificarea actualelor regiuni de dezvoltare pe modelul ce va fi aplicat prin Constituţie, în 2014, iar premierul Ponta a confirmat această idee şi vineri, la Mamaia.
Tot prim-ministrul a mai spus că PSD vrea să propună organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile pentru preşedintele României, respectiv cu primul tur al acestora. Ponta susţine că în anul care mai este până atunci, este destul timp ca să primească părerea Comisiei Europene şi a Comisiei de la Veneţia. De asemenea, mai spune premierul, va fi timp pentru îmbunătăţiri aduse proiectului. El este convins că în primul tur al prezidenţialelor va fi întrunit şi cvorumul necesar revizuirii. Decizia a propune această dată a fost luată vineri, în Comitetul Executiv al PSD, întrunit la Mamaia.
Zece regiuni, Sibiu şi Braşov, printre capitale
Conducerea PSD s-a deplasat la mare, la Mamaia şi în şedinţa de vineri a luat în discuţie subiectul reorganizării administrative a ţării. Premierul Ponta a fost cel care a ieşit cu concluziile dezba