Cand presedintele Traian Basescu decola din Bucuresti spre Bratislava cu mica aeronava inchiriata de la Tarom, unul din suporterii sai din PDL scria pe blog ca “traieste a doua tinerete politica” comentand astfel ultima sa iesire publica in care a desfiintat guvernul. Asta o fi imaginea la intern, dar cand pleaca afara atmosfera se cam schimba. Saracia din visteria prezidentiala pare sa mai taie din acest elan tineresc. Cu o zi inainte anuntase ca nu mai pleaca in septembrie peste ocean la o adunare ONU din lipsa banilor. Cei din Administratia Prezidentiala se jura ca asta-i adevarul gol- golut. Guvernul a sarit Presedintia la ultima rectificare. Criza financiara de la Cotroceni ar fi fost ridicata inclusiv intr-un CSAT.
Degeaba traiesti a doua tinerete catre finalul celui de-al doilea mandat daca adversarii te lasa lefter. Calculezi meschin cat te costa fiecare deplasare in afara tarii si te bucuri nespus ca drumurile la Bruxelles, de pilda, le deconteaza Comisia Europeana. E sub demnitatea unui stat sa-si trateze presedintele asa si nici un conflict politic intern nu justifica masuri care pun Romania in situatii stanjenitoare.
Din saracie, poate, vin si ideile mai putin inspirate. N-ai cum sa refuzi, desigur, invitatia de a vizita Slovacia pentru a marca un moment important din istoria acestei tari - eliberarea de sub fascism - mai ales cand acolo si-au lasat oasele peste 11.000 de romani. Insa risti cand, pe fondul tensionarii relatiilor cu Budapesta, mergi la Bratislava pentru a-i certa, voalat, pe unguri. A te insoti cu Slovacia pe tema drepturilor minoritatilor nationale este iarasi o idee cel putin nefericita.
Bratislava si-a croit o proasta reputatie, de contraexemplu in materia respectarii drepturilor minoritatilor, dupa ce acum cativa ani a interzis pur si simplu prin lege utilizarea limbii materne in administrat