Camera Comunelor a Parlamentului britanic a respins cu o majoritate de 13 voturi o moţiune înaintată de Guvern, care prevedea posibilitatea unei implicări militare în Siria, ca urmare a atacului cu arme chimice din 21 august din suburbiile capitalei Damasc, pus pe seama regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Imediat după aflarea rezultatului votului, 285 împotrivă, 272 pentru moţiunea Guvernului, dintr-un total de 659 de deputaţi, premierul David Cameron a declarat că Executivul va acţiona în conformitate cu acest rezultat.
Votul, deși nu avea caracter obligatoriu, reprezintă un sever eșec al premierului Cameron, care a fost extrem de activ în ultima săptămână în vederea mobilizării eforturilor internaționale privind o intervenție în Siria.
Marea Britanie nu mai poate participa acum la o eventuală acțiune militară împotriva regimului Assad. Este pentru prima oară de la raidul franco-britanico-israelian asupra Canalului de Suez, împotriva forțelor egiptene în 1956, când Opoziția nu acordă sprijin Guvernului în cazul unei acțiuni militare peste hotare.
Este de asemenea pentru prima oară după sfârșitul Războiului Rece când Marea Britanie nu se alătură unei intervenții militare internaționale conduse de Statele Unite.
Premierul Cameron, în prezentarea poziției Guvernului, a admis că nu există dovezi care să indice 100% că regimul Assad se află în spatele atacului cu arme chimice din 21 august, dar că el este convins dincolo de orice dubiu de responsabilitatea Puterii siriene în acest caz.
Liderul britanic a avertizat că dacă nu are loc o intervenție împotriva regimului Assad, acesta va fi încurajat să recurgă la arme chimice și pe viitor.
Deși moțiunea specifica faptul că Marea Britanie nu se va implica militar în Siria înaintea unui al doilea vot în Camera Comunelor, avocatu