Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă cu nimic poziţia Franţei. Parisul vrea o acţiune "proporţionată şi fermă" împotriva Damascului. O spune preşedintele François Hollande într-un interviu pentru Le Monde. Între timp, Washingtonul ar putea lansa singur un atac asupra Siriei, ipoteză avansată de un oficial de la Casa Albă.
Sunt luate în calcul mai multe variante pentru o intervenţie în Siria, între care şi cea ca SUA să acţioneze singure. Mai ales că axa Washington-Londra-Paris a primit o lovitură grea joi seară, când Parlamentul britanic a refuzat să dea undă verde unei intervenţii militare a Regatului Unit în Siria.
Barack Obama îşi rezervă acum dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian, cu scopul de a-l pedepsi pentru că a folosit arme chimice pe 21 august, fără să aştepte ONU sau aliaţi ca Marea Britanie, sugerează Casa Albă.
Preşedintele american, care a vorbit despre o "lovitură de avertisment" necesară împotriva regimului Assad va da prioritate intereselor Statelor Unite când va decide reacţia ţării sale, precizează un adjunct al purtătorului de cuvânt al Casei Albe.
Washingtonul caută în continuare "o coaliţie internaţională", pentru a răspunde presupusului atac cu arme chimice din Siria, în ciuda votului de joi din Parlamentul britanic, afirmă şeful Pentagonului, Chuck Hagel. El precizează că Statele Unite respectă votul din Camera Comunelor.
Reacţia Franţei în dosarul sirian
Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă însă cu nimic poziţia Franţei, care vrea o acţiune "proporţionată şi fermă" împotriva Damascului. O spune preşedintele François Hollande într-un interviu pentru Le Monde. Şeful statului nu exclude o intervenţie militară până miercuri, când Parlamentul francez se reuneşte pentru o dezbatere pe tema crizei siriene.
Poziţia Rusiei