O parte din angajaţii Hidroelectrica concediaţi în perioada insolvenţei au câştigat în instanţă, astfel că producătorul de energie trebuie să le achite acestora drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, cu penalităţi de întârziere şi actualizare cu inflaţia, anunţă Filiala Hidroelectrica Hidrosind, într-un comunicat.
Anterior, Remus Borza, fostul administrator judiciar al insolvenţei Hidroelectrica şi actual preşedinte al Consiliului de Supraveghere, a anunţat că societatea a economisit 50 de milioane de lei din renegocierea contractului colectiv de muncă.
Organizaţia mai precizează că începerea urmăririi penale pentru Remus Borza este un prim pas spre normalitate în sancţionarea abuzurilor săvârsite de administraţia Borza - Vulpescu la companie.
„În perioada insolvenţei, Hidrosind a semnalat în mod repetat opiniei publice şi factorilor de răspundere aceste abuzuri. Pentru unele dintre acestea am înaintat plângeri penale împotriva administratorilor Hidroelectrica: presiunile şi şantajul exercitate asupra liderilor de sindicat de către domnul administrator judiciar, contractele încheiate de administratorul judiciar cu propria casă de avocatură, hotărârea Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica prin care a fost cerută declanşarea procedurii insolvenţei”, a declarat Decebal Sulea, preşedintele Filiala Hidroelectrica Hidrosind.
Alte măsuri au fost atacate în justiţie, precum concedierea a sute de salariaţişi desfiinţarea unor sucursale înfiinţate pri Hotărâri de Guvern.
De asemenea, pe rolul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării se află dosarul înaintat de Hidrosind în numele salariatelor aflate în concediu prenatal sau de îngrijire a copilului, concediate de administratorul judiciar şi „jignite şi umilite public”, potrivit Hidrosind.
Dosarul va constitui în studiu de ca