Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea vor demara, în perioada următoare, controale în şcoli, pentru a vedea dacă sunt respectate normele sanitare în vigoare. Până în prezent, Ministerul Sănătăţii (MS) nu a stabilit data începerii controalelor, dar acestea vor avea loc mai mult ca sigur în septembrie.
În anul şcolar precedent, situaţia nu a fost tocmai roz. Elevii şi preşcolarii din mediul rural, ba chiar şi unii de la oraşe au învăţat în unităţi de învăţământ fără autorizaţii sanitare. În mediul rural, şcolile şi grădiniţele au toaletele în curte, iar apa curentă lipseşte cu desăvârşire, în timp ce la oraşe unele unităţi de învăţământ funcţionează în blocuri, având intrare comună cu locatarii.
Zilele trecute, reprezentanţii DSP Vrancea au transmis MS o situaţie cu numărul autorizaţiilor sanitare de funcţionare pe care le au unităţile de învăţământ. Din păcate, situaţia nu s-a schimbat deloc în ultimii ani. Astfel, din totalul de 543 de unităţi şcolare de la nivelul judeţului, nu mai puţin de 408 funcţionează fără autorizaţie sanitară, punând în pericol sănătatea elevilor care le frecventează. Cele mai multe şcoli neautorizate sanitar sunt din mediul rural. Astfel, 379 dintre cele 465 unităţi de învăţământ din mediul rural nu dispun de autorizaţie sanitară.
Acţiunile de verificare care urmează a fi realizate vor fi avea în vedere condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, se va urmări dacă acestea au mobilier specific, dacă iluminatul este suficient, natural sau artificial şi dacă microclimatul este corespunzător. Vor fi inspectate inclusiv laboratoarele, sălile de sport şi atelierele şcolare. Inspectorii sanitari vor verifica dacă este asigurată apa potabilă curentă şi vor face analize acolo unde este cazul. Grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar şi blocurile al