Consumul de fructe proaspete ca merele, strugurii şi afinele reduc riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 (cel mai frecvent), iar înlocuirea lor cu suc de fructe industrial ar putea, dimpotrivă, creşte acest risc, arată un studiu apărut vineri şi preluat de AFP.
Se recomandă consumul de fructe în general pentru prevenirea unor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, chiar dacă rezultatele studiilor epidemiologice au fost până acum contradictorii în privinţa acestei boli.
Cercetători americani, britanici şi singaporezi au analizat datele din trei studii americane, efectuate în total pe 187.383 persoane. După ce au eliminat toţi bolnavii de diabet, maladii cardiovasculare şi cancer la începutul studiilor, au analizat consumul de fructe şi de suc de fructe cu ajutorul unor chestionare completate de participanţi din patru în patru ani, o perioadă de la 19 la 24 de ani. Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participanţilor) au dezvoltat diabet de tip 2.
Aplicând diferite criterii (vârstă, activitate fizică, etc.), cercetătorii au constatat o legătură semnificativă între consumarea anumitor fructe şi scăderea riscului de diabet. Cele mai bune au fost afinele, urmate, în ordine, de struguri, mere, pere, banane şi grefuri. Cine consumă astfel de fructe cel puţin de două ori pe săptămână riscă cu 23% mai puţin să facă diabet decât cei care consumă mai puţin de o dată pr săptămână, arată studiul publicat în revista medicală British Medical Journal.
Nu sunt indicate, în schimb, căpşunele şi pepenii, care pot creşte riscul de diabet. Riscul creşte cu 21% şi la cei care beau mult suc de fructe industrial (mai mult de un pahar mare pe zi) faţă de cei care beau sub un pahar pe săptămână. Sucurile de fructe, spun cercetătorii, au în general un indice glicemic ridicat (indice de clasificare a alimentelor, bazat pe efectele lor asupra nivelului