Instanţa din iaşi a decis ca preotul Dumitru Tincu din Hârlău să dea înapoi obiectele de patromoniu furate din Biserica Sfantul Gheorghe.
"La aceasta biserica, inca din anii 2001 - 2002, au inceput o serie de sapaturi si cercetari arheologice facute de doamna Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Academiei Române din Iasi la o serie de morminte descoperite in curtea edificiului religios. Au fost gasite o serie de obiecte de patrimoniu ce faceau parte din ritualul de ingropaciune.
Avand in vedere faptul ca o parte dintre ele au fost depuse in casa preotului paroh de acolo, dupa finalizarea cercetarilor, acesta nu a vrut sa le mai inapoieze si a incercat sa le pastreze ca si cum ar fi fost proprietatea lui! Am fost nevoiti sa-l dam in judecata si, dupa repetate procese, instanta ne-a dat dreptate si am primit o decizie, definitiva si irevocabila, ce-l obliga pe preot sa inapoieze toate obiectele de patrimoniu. Astfel, toate acestea au revenit in proprietatea statului, asa cum era si normal", a precizat pentru Buna ziua Iasi Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) Iasi. Concret, in urma sapaturilor arheologice, au fost descoperite mai multe artefacte din aur si argint, care acum se regasesc in custodia Complexului Muzeal National Moldova (CMNM).
Este vorba despre fragmente din haine cu fir din metale pretioase care au fost restaurate, un inel de aur de dama cu piatra semipretioasa, nasturi de diferite marimi, piatra care dateaza din secolul al XIV-lea, material ceramic, caramizi pavimentare, policrome, discuri sau bucati de fresca din secolul al XV-lea.
De la inceputul sapaturilor, anul 2001, specialistii au gasit sub sectiunea facuta pe axul bisericii, de la intrare pana la catapeteasma, si largita pana pe pronaos, un adevarat cimitir