Salariile angajaţilor din companiile private au crescut anul acesta, în medie, cu 4,6% (faţă de nivelul de 5,1% înregistrat în 2012), potrivit studiului salarial şi de beneficii realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România. Totuşi, inflaţia mică (de aproximativ 3%) a adus creşterile salariale reale în teritoriu pozitiv anul acesta, spre deosebire de anii anteriori.
IT-ul este singurul sector în care s-au înregistrat creşteri salariale mai mari decât în 2012, angajaţii având, în medie, salarii cu 6,5% mai mari anul acesta, după ce în 2012 au avut parte de o creştere salarială de 6,1%. La polul opus se situează angajaţii din sectorul bancar, care au avut parte de cei mai dificili ani din punctul de vedere al modificărilor salariale: dacă în 2007 se bucurau de creşteri salariale anuale de 15%, anul acesta le-a adus un plus de doar 2,6% la salariu, sub nivelul inflaţiei.
„Angajatorii români sunt temperaţi în ceea ce priveşte costurile cu personalul, menţinând un control strâns asupra acestora. Nivelul de creştere salarială pentru 2013 este mai scăzut faţă de cel înregistrat în 2012, iar această tendinţă este păstrată şi pentru anul următor. Doar 28% dintre companiile participante la studiu au planificat creşteri salariale pentru 2014, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%“, a spus Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de servicii de consultanţă în resurse umane din cadrul PwC România. Studiul PwC a fost realizat anul acesta pe un eşantion de 156 de companii din nouă sectoare economice.
Chiar dacă au avut parte de cele mai mici creşteri salariale din economia privată în 2013, bancherii au rămas totuşi cu salarii mari: în luna mai, salariul mediu net în sistemul bancar a fost de 860 de euro, în timp ce salariul mediu net la nivelul întregii economii a fost de 360 de euro, p