Constructorii au descoperit că imobilul are două fundaţii: una veche, realizată între secolelele 17 – 18, şi una nouă, construită în 1864. Se crede că negustorul Vasile Ioachim ar fi cumpărat o ruină peste care a ridicat o altă clădire.
Restaurarea Casei Ioachim din Roman, în care funcţionează Biblioteca Municipală “George Radu Melidon”, este o adevărată provocare pentru constructori. În lipsa unei lucrări monografice care să vorbească despre construcţia acestui imobil, constructorii reconstituie din temelii, atât la propriu, cât şi la figurat, istoria din zidurile clădirii, ridicată în 1864. Sondajele efectuate de constructori la fundaţia imobilului au avut în vedere constatarea adâncimii şi rezistenţei acesteia, implicit stabilitatea solului. Unele dintre aceste sondaje, efectuate de un specialist al Complexului Muzeal Neamţ, s-au desfăşurat în interiorul bibliotecii, furnizând un bogat material medieval.
“Lucrările de restaurare a Casei Ioachim s-au făcut după un grafic de execuţie care a fost prezentat autorităţilor locale. Chiar de la debutul acestor lucrări, am identificat fisuri în tencuiala clădirii, pe care proiectantul le-a analizat, în vederea determinării cauzelor acestora. Decopertările în fundaţie au arătat faptul că această clădire prezintă două fundaţii: una veche, ridicată aproximativ între secolele 17 – 18, alcătuită din piatră brută semifasonată, şi una nouă, construită în 1864. Fisurile din tencuiala clădirii aveau corespondent în cea de-a doua fundaţie. Surpriza a constat şi în faptul că fundaţiile se aflau într-o stare avansată de degradare”, explică inginerul Eugen Borş, directorul SC Conbas SRL Roman, societatea care realizează lucrările de restaurare a Casei Ioachim.
Turnul clădirii, parte din complexul arhitectural, prezintă, la rându-i, două fundaţii. Prima fundaţie este alcătuită din arce de piatră şi elemente verticale