Scris de Andreea Pintea - INTERVIU JA. Călin Bibarţ, fost prefect al judeţului Arad, despre Prefectură ca factor de echilibru pe plan local, dar şi despre principii democratice şi decizii administrative discutabile.
JURNAL ARĂDEAN. Domnule Călin Bibarţ, în perioada în care aţi fost prefect v-aţi confruntat cu probleme de genul suspendării unor primari în funcţie?
CĂLIN BIBARŢ. Probabil vă referiţi la mediatizatul caz de la Hălmagiu. Eu aş vrea să reiterez faptul că, în principiu, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene fiind aleşi în mod direct de către cetăţeni, o eventuală schimbare a acestora de către prefecţi sau subprefecţi, care – subliniez – sunt persoane numite, nu alese, ridică întotdeauna semne de întrebare, cu atât mai mult dacă cei schimbaţi provin din partide aflate în opoziţie. Evident, nu vorbim aici de cei arestaţi sau condamnaţi la închisoare cu executare, situaţie în care ordinele de schimbare din funcţie sunt indiscutabile.
Principiul democratic fundamental este ca persoana aleasă prin vot de către oameni să fie schimbată tot de oameni, tot prin vot, nicidecum prin decizii administrative discutabile, cu atât mai mult cu cât prefecţii şi subprefecţii reprezintă administraţia centrală, iar primarii administraţia locală. Bineînţeles că, faptul de a fi ales de oameni nu înseamnă că dă dreptul celor aleşi să încalce legea, dar până a fi schimbaţi prin ordin de prefect e totuşi cale lungă (sau ar trebui să fie).
Primarul din Hălmagiu a fost suspendat printr-un Ordin al subprefectului, iar mai mulţi lideri politici locali au lăudat sau criticat acţiunea…
CĂLIN BIBARŢ. Vedeţi, aşa cum vă spuneam, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, fiind oameni politici, o acţiune a prefecturii – care reprezintă guvernul – este imediat interpretată politic şi, cu certitudine, laudele unor politicieni la adresa prefectului sau a subp