ANCOM a propus ca de la 1 ianurie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă, însă oficialii Cosmote şi Romtelecom consideră că reducerea agresivă a tarifelor de interconectare va afecta negativ evoluția pe termen lung a acestui sector.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile, determinate pe baza unor modele de calculaţie a costurilor.
Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut.
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România, identificaţi cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile din România: 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).
„În urma anunțului ANCOM cu privire la scăderea tarifelor de interconectare începând cu 1 ianuarie 2014, dorim să precizăm că analizăm impactul pe care aceste măsuri l-ar putea avea asupra business-urilor noastre și a planurilor de investiții. Vom comunica feedback-ul nostru Autorității, în termenul solicitat. Cele două companii s-au conformat întotdeauna reglementărilor în vigoare și vor continua să facă acest lucru. Trebuie însa avut în vedere faptul că, pe o piață foarte competitivă unde