Un nou regulament privind produsele biocide, care se aplică de la 1 septembrie, va creşte semnificativ siguranţa şi va simplifica procedura de autorizare a produselor biocide utilizate şi introduse pe piaţă în UE, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.
Biocidele sunt produse chimice utilizate pentru eliminarea organismelor dăunătoare, cum ar fi paraziţii şi microorganismele nocive (cu alte cuvinte mucegaiuri şi bacterii), şi includ produsele insectifuge, dezinfectanţii şi substanţe chimice industriale cum ar fi vopselele antivegetative pentru nave şi conservanţii pentru materiale.
Conform comunicatului, noul regulament reprezintă o realizare majoră pentru piaţa internă, acesta făcând posibilă solicitarea unei autorizaţii valabile în întreaga UE pentru produsele biocide, care va permite reprezentanţilor sectorului de profil să îşi lanseze direct produsele pe piaţă în întreaga UE. Economiile totale pe care se estimează că le va realiza sectorul de profil prin această procedură mai simplă şi mai eficientă de autorizare a produselor, de partajare a datelor şi de îndeplinire a cerinţelor privind datele se ridică la 2,7 miliarde euro într-un interval de 10 ani.
Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: "Acest regulament reprezintă încă un pas prin care se garantează că în UE sunt puse la dispoziţie pe piaţă numai produse sigure şi autorizate. Societăţile vor avea de câştigat de pe urma simplificării procedurilor de autorizare, asigurându-se în acelaşi timp un nivel ridicat de protecţie a mediului pentru cetăţeni."
De asemenea, noile dispoziţii au ca rezultat reducerea numărului de teste pe animale deoarece prevăd obligativitatea partajării datelor şi încurajează o abordare mai flexibilă şi mai inteligentă a testării. O platformă informatică special creată (denumită "Registrul produselor biocide"), folo