Mâncaţi mai multe fructe şi mai puţină carne – aşa sună recomandarea oamenilor de ştiinţă americani care au realizat cea mai nouă dietă de prevenire a diabetului de tip II. Dar nu toate fructele pot fi consumate după pofta inimii, avertizează ei.
Afinele scad riscul de a suferi de diabet de tip II (non-insulinodependent) cu 26%, arată cel mai recent studiu al oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie, SUA şi Singapore privind dieta de prevenire a diabetului.
Pentru a ajunge la această concluzie, profesorul Qi Sun şi echipa sa au analizat rezultatele a trei studii ample efectuate între 1984 şi 2009, care au cuprins, în total, 187.000 de oameni. La fiecare patru ani, aceştia au răspuns la chestionare privind obiceiurile alimentare, mai ales cât de frecvent consumă fructe (struguri, piersici, prune, caise, banane, pepene galben, mere, pere, portocale, grepfrut, căpşune şi afine). De asemenea, chestionarul cuprindea întrebări legate de consumul de sucuri de fructe.
La finalul acestor studii, 6,5% din participanţi, adică 12.198 au dezvoltat diabet de tip II. Iar concluziile au fost următoarele: Trei porţii pe săptămână de afine (o porţie are 300 de grame de fruct) reduc cu 26% riscul de a dezvolta diabet. Afinele sunt, deci, cele mai eficiente arme împotriva diabetului, potrivit specialiştilor de la Şcoala Medicală Harvard din Boston.
Trei porţii de struguri pe săptămână scad acest risc cu 12%.
Trei porţii de mere pe săptămână – cu 7%.
Rezultatele ar putea fi puse pe seama faptului că aceste fructe au un conţinut ridicat de antocianidine, substanţe care stimulează absorbţia glucozei în organism (potrivit unui studiu pe animale de laborator). De asemenea, fructele respective au în compoziţie cantităţi mari de polifenoli, recunoscuţi pentru beneficiile asupra sănătăţii.
În acelaşi timp, există fructe care, consumate frecvent, p