Marile sărbători evreieşti din septembrie au profunde conotaţii religioase, istorice şi populare.
Începând cu 5 septembrie, evreii de pretutindeni intră în anul iudaic 5774, socotit, conform tradiţiei, de la facerea lumii. Prima lună a anului evreiesc este “tişri”. Această lună începe cu sărbătoarea numită “Roş Haşana”, care înseamnă Anul Nou. “Este sărbătoarea care deschide zece zile de pocăinţă, pentru care credincioşii evrei s-au pregătit prin rugăciuni adresate divinităţii pentru iertarea păcatelor săvârşite în anul trecut”, a spus profesorul Iancu Wexler, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Roman.
În cea de-a zecea zi a lunii, evreii vor sărbători “Iom Kipur”
sau Ziua Ispăşirii, cea mai mare sărbătoare iudaică, zi de post negru. “Este o zi sfântă, a suferinţei şi rugăciunii, când credincioşii îşi manifestă căinţa şi imploră iertarea divină şi înscrierea lor în «Cartea Vieţii»”, explică preşedintele Wexler.
Sărbătoarea corturilor sau “Sucot” ţine opt zile. Tradiţia spune că, în trecut, evreii cinsteau această sărbătoare în corturi special amenajate, în care se rugau implorând mila divină. Este şi o sărbătoare a recoltei şi o zi în care se rostesc rugăciuni pentru ploaie. Ultima sărbătoare a lunii este “Simhat Tora” sau Sărbătoarea bucuriei Torei. În această zi, bărbaţii primesc binecuvântarea de la oficiantul religios care citeşte fiecăruia un fragment din Tora.
Sinagoga Leipziger din Roman, îmbrăcată în straie de sărbătoare, îşi aşteaptă credincioşii. În preajma sărbătorilor, evreii îşi urează “Șana tova!” (Un an nou bun!). Numărul evreilor din Roman a scăzut în ultimii ani, ajungând la 30 de persoane, în majoritate oameni în vârstă.
Marile sărbători evreieşti din septembrie au profunde conotaţii religioase, istorice şi populare.
Începând cu 5 septembrie, evreii de pretutindeni intră în anul iudaic 5774, socotit, confor