Dincolo de vestitul hotel de gheaţă, zona Bâlea-Cârţişoara e plină de legende frumoase, numai bune de povestit în cabană, la o cană de vin fiert. Adevărul vă prezintă un reportaj minunat, în cadrul celei mai frumose campanii „Adevărul“ - „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“.
La Bâlea Lac ajungeţi uşor. Fie dinspre Sibiu, fie dinspre Braşov, din DN 1, cotiţi spre Cârţişoara, intersecţia fiind semnalizată cu un sens giratoriu, dar şi cu indicatoare. Până să ajungeţi la Bâlea, puteţi poposi la Cârţişoara, sat pitoresc încărcat de legende frumoase.
Cel mai cunoscut personaj al comunei este, fără doar şi poate, vestitul Badea Cârţan, ţăranul care a făcut numele comunei cunoscut în toată Europa. La sfârşitul anilor 1900, toată presa europeană scria despre ciobanul care a plecat din comuna natală, pe jos, în costum popular şi opinci, a trecut munţii în Ţara Românească şi a mers 43 de zile până la Roma, pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian.
Astăzi, în centrul comunei, un mic muzeu îi poartă numele. În interior, găsiţi icoane pe sticlă, cărţi din colecţia lui Badea Cârţan, fotografii vechi, ceramică şi lăzi de zestre, dar şi un ghid extrem de amabil care vă povesteşte foarte multe lucruri interesante. În curtea muzeului a fost reprodusă o casă ţărănească tipică de la mijlocul secolului XIX cu interior specific zonei, casă din care nu lipsesc nici cuptorul dar nici covata în care se framânta pâinea sau se adormeau pruncii.
Mândria satului: Ironim Budac, locotenentul lui Al Capone
Tot din Cârţişoara se trage şi vestitul Ironim Budac, flăcăul despre care se spune că ar fi făcut parte din banda vestitului al Capone. Cu strămoşi de renume, provenind din familia vestitului haiduc Andrei Budac, Ironim a plecat în America prin 1920, la 18 ani. În plină perioadă a prohibiţiei, Ironim