Reprezentanţii sistemului sanitar vrâncean s-au întâlnit, ieri, la Constanţa, cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii (MS) şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. La discuţii au participat managerii spitalelor din Vrancea, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), ai medicilor de familie, dar şi liderul Sanitas.
Au fost purtate discuţii despre proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi; legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază. „Fiecare spital îşi va modifica statutul. Fie în regie autonomă, fie în societate comercială, fie ONG. Va fi realizată o evaluare în acest sens. Se intenţionează ca pacientul să fie scos din spital şi direcţionat către ambulatorii şi spre medicii de familie. Din 2014, se intenţionează scăderea bugetelor alocate spitalelor şi mărirea celor pentru medicina de ambulatoriu, în sensul dezvoltării ambulatoriilor şi înfiinţării unor noi centre de permanenţă. S-a discutat şi despre legea malpraxisului, în sensul punerii accent pe asiguratorii privaţi. De asemenea, ni s-a zis că va exista un pachet de servicii de bază. A fost o întâlnire binevenită”, a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, Constantin Mîndrilă.
Şeful CAS, Mihai Copaci, a precizat că introducerea asigurătorilor privaţi nu va duce la desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate. „În cadrul întrunirii, care a fost binevenită, am discutat despre direcţiile de reformă în domeniul sanitar. Va intra în vigoare un pachet de bază de servicii medicale, asigurările private voluntare şi obligatorii. I-am întrebat dacă intrarea pe piaţă a asigurătorilor privaţi va duce şi la apariţia caselor de asigurări private