Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaţilor, a participat la lucrările Conferinţei „Activitatea de lobby în Spaţiul Uniunii Europene“. Evenimentul a fost iniţiat de Academia Română, prin Institutul de cercetări juridice, şi de preşedintele Comisiei Juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor.
În sens larg, termenul de lobby este utilizat atunci când se vorbeşte despre crearea unui curent de opinie favorabil unei schimbări. În sens restrâns, lobby-ul se defineşte ca fiind totalitatea acţiunilor desfăşurate de grupuri de interese sau reprezentanţi ai acestora prin metode legale şi legitime, activităţi întreprinse cu scopul de a influenţa formularea politicilor şi luarea deciziilor în cadrul instituţiilor publice. Această definiţie este utilizată şi de Comisia Europeană în definirea activităţii de reprezentare a intereselor la nivelul instituţiilor europene.
În ţările cu tradiţie, lobby-ul este o parte importantă a deciziei autorităţilor publice. „În legislaţia românească, activitatea propriu-zisă de lobby nu este reglementată de nicio lege specială care să poarte, de exemplu, numele de «Legea Lobby-ului» sau care să facă referire expresă la această activitate. Din păcate, în ţara noastră, accepţiunea termenului lobby a fost alterată de anumite practici corupte folosite pentru obţinerea de servicii pecuniare în scopuri strict personale. O confuzie des întâlnită la noi în ţară este aceea între infracţiunea de trafic de influenţă şi activitatea de lobby, confuzie sporită atât de către mass-media, cât şi de către unii politicieni sau demnitari români“, a afirmat deputatul.
Angel Tîlvăr a arătat că activitatea de lobby reprezintă o problemă nouă în legislaţia românească, neinstituţionalizată încă, motiv pentru care aceasta ridică o serie de aspecte teore