Nimic pe lume nu ne strică bucuria vacanţei, precum umflarea picioarelor. Suferinţa nu le atacă doar pe doamnele care nu îşi mai pot arăta gleznele subţirele, ci şi pe bărbaţii ale căror picioare nu mai pot încăpea în pantofi. Ca să nu mai vorbim de bieţii bătrâni cărora căldura le transformă picioarele în butuci. Cine provoacă dezastrul? E ceva de făcut?
În cea mai mare măsură, edemele de vară (picioare umflate) le sunt specifice femeilor. Razele solare activează producerea hormonilor care favorizează reţinerea lichidelor în organism. Ca să rezolvăm problema, trebuie să reducem drastic consumul de alimente ce amplifică necesitatea de apă: produsele dulci, sărate, grase, condimentate în exces. Şi lichidele trebuie limitate la maximum 2 litri pe zi, adăugând în ele suc de lămâie. Băuturile carbogazoase sunt interzise. Dar înainte de a lua măsuri, e obligatoriu să stabilim natura umflăturilor. Cine le produce: rinichii, venele de la picioare, inima, tiroida sau sunt tulburări provocate de statul prea multă vreme în picioare sau aşezat? Femeile de la ţară, de pildă, pot avea probleme din cauza poziţiei aplecate în care stau cât muncesc în grădină sau pe ogor. Ca ajutor, li se recomandă folosirea scăunelelor pe care să stea periodic sau să se sprijine, atunci când se ridică, dacă au stat în genunchi. La fiecare 30 de minute se fac pauze mici, iar la 1,5-2 ore, o pauză mai lungă, destinată exerciţiilor speciale pentru circulaţia limfei.
Recomandări pentru prevenirea sau diminuarea edemelor
Măsuri generale
* Consumaţi zilnic dovleac crud, fiert, copt la cuptor sau beţi un pahar de suc proaspăt stors.
* Apelaţi la cartofi. Datorită conţinutului mare de potasiu, cartofii scot din organism surplusul de lichid şi susţin activitatea inimii. Pe post de aliment-medicament se folosesc 2-3 cartofi copţi la cuptor în coajă