In Europa exista un fond latent de primitivism. Sub aparenta unei lumi moderne, sofisticata si marcata de dezvoltarea tehnologica, se ascund traditii populare si ritualuri legate de recolte, solstitii si temeri privind intunericul din perioada iernii, in care se intrezaresc ecouri ale miturilor din timpuri stravechi.
In aceasta lume a tenebrelor traiesc monstri, simultan cu promisiunea renasterii din timpul primaverii, a unei recolte bogate si a unor nou nascuti sanatosi. Europa, sau anumite parti ale ei, nu a pierdut legatura cu ritmurile naturii, potrivit National Geographic.
Aceasta legatura se reinnoieste prin festivitatile organizate pe intregul continent de la inceputul lunii decembrie si pana in perioada sarbatorilor de Paste. Desi aceste evenimente coincid cu sarbatorile bisericesti, majoritatea isi au originea in ritualuri pagane anterioare crestinismului, mentioneaza sursa.
In cadrul acestor festivitati, barbatii se imbraca in costume care le ascund fata si corpul si, costumati in acest mod, merg pe strazi, unde deghizarea le permite sa treaca granita dintre uman si animal, dintre real si spiritual, dintre civilizatie si natura, dintre moarte si renastere.
Cei deghizati isi asuma astfel "o personalitate duala", care, daca luam ca exemplu carnavalul portughez din Podence, se ascunde sub o masca diabolica, transformandu-se intr-o fiinta misterioasa.
In timpul carnavalului din Lazarim, Portugalia, cei deghizati merg pe strazile orasului ascunsi in spatele unor masti realizate manual, pana ajung la un foc mare, in care se ard doua papusi.
Europa tribala
Fotograful Charles Freger si-a propus sa prezinte in imagini ceea ce el numeste "Europa tribala". A mers prin 19 tari pentru a realiza acest proiect.
Vestimentatia variaza de la o regiune la alta si chiar d