Sebastian Bucur, unul dintre cei trei biciclişti „puţin plecaţi“ în aventură de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră, a făcut o clasificare a călătoriilor pe bicicletă şi una a celor care le practică.
Pentru toţi cei cărora le plac bicicleta şi biciclitul,săptămâna asta m-am gândit să vă împărtăşesc din cele învăţate înainte şi în timpul călătoriei noastre pe bicicletă prin Europa. Iată ce am văzut, auzit şi observat până acum legat de ceea ce înseamnă călătoria pe bicicletă. Te-ai gândit vreodată câte tipuri de călătorii pe bicicletă există? Dincolo de scurta plimbare cu bicla prin cartier sau în parc. Dincolo de plimbarea până la magazin şi înapoi cu sacoşele agăţate de ghidon. Până acum un an, nici eu nu mi-am pus vreodată întrebarea asta.
După prima noastră discuţie la bere despre o posibilă călătorie cu bicicletele prin Europa, am început să ne documentăm. Cine ştie pe ce site-uri am ajuns, pe ce bloguri de călătorie, pe ce forumuri sau alte coclauri ale internetului am cotrobăit. Şi-am citit. Verzi şi uscate, bune şi rele, subiective şi obiective. Dar niciodată nu ne-am pus problema: băi, ia stai aşa, bine-bine, plecăm pe biciclete prin lume, dar ce fel de călătorie vrem să facem?
Acum, după mai mult de 2.000 de kilometri parcurşi pe biciclete prin mai multe ţări (Franţa, Italia, Slovenia, Croaţia), pot să spun că pe 27 iulie, când ne-am împachetat biclele, am luat taxiul şi am plecat la aeroport, nu ştiam aproape nimic despre ce înseamnă cu adevărat o călătorie cu bicicleta. Dacă te gândeşti serios că ai putea să încaleci şi tu bicla vreodată şi să pleci, o zi, două, nouă, o lună sau mai mult de acasă, ei bine, există după câte am văzut, trei categorii mari de călătorii pe bicicletă.
CU GHID
Acest tip de călătorie presupune să apelezi la o companie sau la nişte oameni cu experienţă în călătorii pe