Factorii de decizie dintr-o serie de economii emergente caută cu disperare să oprească deprecierea rapidă a monedelor lor prin creşterea ratelor dobânzilor şi înăsprirea politicilor monetare. Dar aceste mişcări riscă să aducă încetiniri ale ritmului de creştere economică şi ameninţă să tragă în jos redresarea economică la nivel mondial.
Săptămâna aceasta, bancherii centrali din Indonezia au avut o reuniune de urgenţă în care au urcat ratele dobânzilor pentru a opri căderea bruscă a cursului de schimb rupie versus dolar american. Bancherii din Brazilia şi India se îndreaptă spre măsuri similare de sprijinire a monedelor naţionale. Brazilia a lansat deja un program surprinzător de 60 mld. dolari săptămâna trecută pentru a opri căderea realului brazilian.
Aceşti factori de decizie din pieţele emergente au fost forţaţi să reacţioneze la schimbările anticipate ale Rezervei Federale (FED) din SUA, care s-ar putea să înceapă să taie din programul de cumpărare de obligaţiuni până luna viitoare. Banii externi s-au scurs de pe pieţe emergente şi s-au mutat înapoi în SUA, pe măsură ce investitorii se pregătesc de o eventuală îngustare a relaxării cantitative (quantitative easing).
Prăbuşirea valutelor de pe pieţele emergente este în special îngrijorătoare pentru ţările care se bazează foarte mult pe mărfurile importate. În ţările care importă alimente şi ulei – adesea cu preţuri în dolari – necesităţile de bază vor deveni mai scumpe pentru o persoană obişnuită.
Sunt, de asemenea, temeri că debitorii din aceste ţări nu vor fi în măsură să îşi achite creditele în dolari. Dacă vor intra în „default“ în masă, băncile locale ar putea suferi. Unele care sunt mai slabe s-ar putea chiar prăbuşi.
Aceste scenarii sumbre sunt tot mai dese pe buzele economiştilor şi investitorilor, care se tem că economiile emergente vor fi af