Cel mai vechi graffiti al Clujului - dacă prin aceasta înţelegem însemne neautorizate pe pereţi - are aproape 500 de ani şi e scrijelit cu briceagul pe peretele unei biserici din centrul Clujului.
Istoricul Gavril Şipoş e arhivistul eparhiei reformate în sarcina căreia funcţionează biserica de pe strada Mihail Kogălniceanu. El explică pentru ziuadecj.ro ce înseamnă inscripţia de pe peretele bisericii.
"Cel care nu cântă în cor stă ca boul în târg", explică el. Data la care ar fi fost scrijelită inscripţia e 1577, deci acum aproape 500 de ani. "La data respectivă biserica, fosta biserică franciscană, rămăsese nefolosită, pustie", spune Şipoş. "Probabil vreun student din Cluj al Colegiului Unitarian, pentru că acela funcţiona în acea perioadă, a venit aici şi a săpat în piatră această inscripţie mai veselă, neoficială".
Şipoş spune că, deşi aceasta e cea mai veche inscripţie neoficială atestată în Cluj-Napoca, există în oraş inscripţii oficiale mai vechi, în biserica Sf. Mihail din piaţa Unirii. În plus, În fosta mănăstire dominicană, unde a funcţionat până recent Liceul de Muzică, în sala mare sunt mai multe inscripţii ale studenţilor unitarieni, din anii 1560-1570. "tudenţii de acum 400 de ani erau ca cei de azi, care scriu pe bancă", spune Şipoş. "Şi la noi la facultatea de istorie sunt astfel de inscripţii pe bănci - "haide CFR, "Am fost aici", etcetera; şi în secolul 16 cam aşa se făcea".